Uppsatspriset 2025: Vinnarna!

Svenska ProjektAkademiens årliga uppsatstävling har inför 2025 års pris inkommit 13 uppsatser från fem olika lärosäten. Det gör tävlingsjuryns arbete spännande och lärorikt, men också svårt då uppsatserna samtliga är av hög kvalitet. Juryn har dock enats om en vinnare, som erhåller sitt pris vid Akademiens årssammankomst den 24 april 2025:

Frida Engkvist och Marielle Lindkvist, Handelshögskolan vid Umeå Universitet

Digitalization of Project Management: A phenomenographic study of project managers’ perceptions regarding challenges and actions to handle them..

I en tid när både projektledning och digitalisering växer i betydelse undersöker denna uppsats hur projektledare upplever och hanterar utmaningar med digitalisering av projektledningsarbetet. Då digitalisering förändrar projektledningsområdet på ett genomgripande sätt står projektledare inför nya utmaningar som behöver förstås för att uppnå framgångsrik projektledning i den digitala eran. Genom en fenomenografisk studie har författarna intervjuat sju projektledare från olika organisationer och branscher i Sverige. Studien identifierar tre kategorier av upplevda utmaningar med digitalisering av projektledning: (1) utmaningar relaterade till digitalisering av projektledning som teknologiska, (2) utmaningar relaterade till digitalisering av projektledning som mänskliga faktorer, och (3) utmaningar relaterade till digitalisering av projektledning som ledarskapskomplexiteter.

Studien presenterar även tre kategorier av upplevda åtgärder för att hantera dessa utmaningar: (1) åtgärder för att hantera utmaningar relaterade till digitalisering av projektledning som organisatoriska, (2) åtgärder för att hantera utmaningar relaterade till digitalisering av projektledning som vägledning, och (3) åtgärder för att hantera utmaningar relaterade till digitalisering av projektledning som anpassning.

Resultaten visar att det finns både kopplingar och skillnader mellan olika kategorier av utmaningar och åtgärder, vilket visar på den komplexa naturen av digitalisering av projektledning. För att framgångsrikt implementera digitalisering av projektledning krävs insatser på flera nivåer, från organisatoriska åtgärder och stöd till anpassning av arbetsmetoder och kompetensutveckling hos projektledare och projektmedlemmar.

Juryns motivering

I en tid när digitalisering omformar alla aspekter av vårt samhälle står projektledare inför helt nya utmaningar och möjligheter. Vinnaruppsatsen utmärker sig genom att på ett djupgående och metodiskt sätt utforska hur projektledare själva upplever och hanterar digitalisering av projektledningsarbetet. Författarna Frida Engkvist och Marielle Lindkvist från Handelshögskolan vid Umeå universitet har använt en fenomenografisk forskningsansats i sin studie – en metod som fokuserar på att kartlägga olika sätt att uppleva ett fenomen snarare än att entydigt definiera fenomenet i sig. Detta tillvägagångssätt låter oss se digitaliseringen genom projektledarnas egna ögon och fångar den rika variationen i deras upplevelser och tolkningar. Till skillnad från många andra metoder som söker efter en gemensam nämnare, lyfter den fenomenografiska ansatsen fram mångfalden av perspektiv, vilket i det här fallet ger en mer nyanserad och realistisk bild av den komplexa verkligheten projektledare möter.

Studien identifierar inte bara utmaningar på flera nivåer – teknologiska, mänskliga och ledarskapsmässiga – utan erbjuder också konkreta insikter om hur dessa kan hanteras. Särskilt imponerande är uppsatsens förmåga att belysa samspelet mellan olika typer av utmaningar och åtgärder. Detta holistiska perspektiv ger en förståelse för digitaliseringen som en komplex process som kräver insatser på flera nivåer samtidigt – från organisatoriska åtgärder till individuell anpassning och kompetensutveckling.

Juryn vill framhålla uppsatsens breda relevans och användbarhet över branschgränser. De insikter som presenteras är relevanta för projektledare i alla sektorer som navigerar i en alltmer digital verklighet. Detta gör studien till ett särskilt värdefullt bidrag till projektledningsfältet som helhet. I en tid när projektledningsprofessionen genomgår grundläggande förändringar representerar denna uppsats exakt den typ av framåtblickande kunskapsbildning som Svenska ProjektAkademien vill främja – som ökar vår förståelse för projektledningens förändrade villkor och som bidrar med praktiskt användbara insikter för att möta framtidens utmaningar. Vi gratulerar författarna till denna framstående uppsats och önskar dem lycka till i sina kommande yrkesverksamheter.

Dela i sociala medier