Solmaz Filiz Karabag är professor i industriell organisation och strategi vid Linköpings universitet. Dr. Karabags forskning utforskar samspelet mellan teknik, organisation, industri, marknad och nationella ekonomiska dynamiker i utformningen av företags innovationskapacitet, förmågor och strategier.
Telefon: 013-28 25 20
Epost: solmaz.filiz.karabag@liu.se
I sitt tidigare arbete fokuserade Dr. Karabag på utvecklingen av innovationsförmågor hos företag i tillväxtekonomier som Turkiet, Brasilien, Sydkorea och Kina, med särskild uppmärksamhet på sektorer som fordon, stridsflygplan och hushållsapparater. Hon undersökte hur dessa faktorer bidrar till strategisk förändring och omvandling, samt hur företag i dessa tillväxtekonomier har kunnat utveckla innovationsförmågor och strategier som gör det möjligt för dem att konkurrera med företag från etablerade industriländer. Detta inkluderade analyser av hur dessa företag övervinner strukturella hinder, stärker sina teknologiska och organisatoriska resurser och anpassar sig till globala marknadskrav för att positionera sig som konkurrenskraftiga aktörer på en internationell arena.
Digitaliseringen och klimatförändringarna har skapat både utmaningar och möjligheter för svenska företags konkurrenskraft och deras hållbarhetsarbete. Baserat på insikterna från sitt tidigare arbete fokuserar Dr. Karabags nuvarande forskning på digital och hållbar affärstransformation, affärsmodeller samt teknisk och organisatorisk innovation. Hon utforskar hur företag kan integrera hållbarhet i sina strategier för att möta globala krav, minska sin miljöpåverkan och samtidigt stärka sin konkurrenskraft. Hennes forskning undersöker särskilt hur företag balanserar hållbarhetsmål med ekonomiska och tekniska utmaningar, och hur omställningar till cirkulära affärsmodeller kan stödja långsiktig hållbarhet.
I samarbete med svenska företag inom tillverknings-, energi-, process- och turistsektorn studerar hon implementeringen av storskaliga digitaliserings- och hållbarhetsprogram och deras potential att möjliggöra diversifiering och ökad resiliens för etablerade företag. Hennes forskning analyserar även hur företag kan använda digital teknik och datadrivna lösningar för att uppnå sina hållbarhetsmål. På senare tid har hon undersökt hur startups och stora företag kan samarbeta för att tillämpa transformative innovation och mission-orienterade policies som stödjer både hållbarhet och ekonomisk tillväxt.
Forskningsinriktning:
- Industriella företags strategiska ledningsprocesser
- Faktorer som möjliggör eller hindrar strategisk transformation och program
- Transformative innovationspolicys roll i företagstransformation
- Investeringar i storskaliga program
- Integrering av digital och hållbarhetsmål i företagsstrategier
Särskilda intressen:
- Företagstransformation
- Komplexa och storskaliga digitaliseringsprogram
- Twin-strategitillämpning (digitalisering och hållbarhet)
- Hållbarhetsstrategier och cirkulära affärsmodeller
- Implementering av transformative innovation policies
- Forskningsetik och universitets transformation